еклери тісто

Еклери

В цьому рецепті я розкажу вам про основи заварного тіста та крему, а також поясню, як можна зробити гарну кондитерку, не маючи спеціяльних інструментів.
+ бонусний крем, який можна використовувати замість класичного – заварного.

Еклери

Recipe by ГанниCourse: ДесертиCuisine: ФранцузькаDifficulty: середня
На 15-20 середніх еклерів
Підготовка

40

minutes
Час приготування

1

hour 

40

minutes
Поживність

300

ккал
Загальний час приготування

2

hours 

10

minutes

Поживність на 100 грамів профітролей (без урахування крему):
Ккал 205
Білки 7 г
Жири 13 г
Вуглеводи 13 г (з них цукру 2 г)

Поживність на 100 грамів заварного крему:
Ккал 215
Білки 6 г
Жири 13 г
Вуглеводи 10 г (з них цукру 2 г)

Поживність на 100 грамів крем-сиру:
Ккал 200
Білки 7 г
Жири 20 г
Вуглеводи 15 г (з них цукру 15 г)

Інгредієнти

  • Для заварного тіста
  • 125 мл молока

  • 125 мл води

  • 20 г цукру

  • 100 г вершкового масла

  • 150 г борошна

  • 4-5 шт яєць

  • Дрібка солі

  • Заварний крем
  • 500 мл молока

  • 2 яйця

  • 3 ст. л. борошна

  • 70 г цукру

  • 100 г вершкового масла

  • Стручок ванілі (або пакетик ваніліну)

  • Лаймовий крем-сир
  • 300 г вашого улюбленого крем-сиру

  • 70 г цукрової пудри

  • 50 г соку лайму

  • Шоколадний ганаш
  • 100 г улюбленого шоколаду

  • 40 г вершків 33% жирності

Приготування

  • Заварне тісто
  • Найголовніше в приготування цього тіста – постійно помішувати всі інгредієнти, як би складно не було, як би не боліла ваша рука (вона буде боліти, повірте), але постійно вимішуємо!
  • В сотейник або каструлю з товстим дном додаємо молоко, воду, цукор, сіль, вершкове масло. Ставимо це все на середній вогонь та, розмішуючи, чекаємо поки розтопиться масло, повністю поєднавшись з молоком.
  • Додаємо просіяне борошно. Продовжуємо розмішувати лопаткою. Тут починається найскладніше. Тісто стає густим, але нам потрібно його продовжувати вимішувати лопаткою на маленькому вогні ще 5-7 хв. Слідкуємо, щоб не було грудочок.
  • Коли тісто стане гладким та рівномірним і, найголовніше, перестане прилипати до стінок ємності, прибираємо все з вогню та даємо охолонути 10-15 хв.
    Не забудьте самі відпочити та зробіть зарядку для робочої руки 😃еклери тісто
  • Тісто трішки охололо, тому починаємо наступний етап.
    Беремо для початку 3 яйця (кількість яєць залежить від їх розміру та якості борошна. Тож тут будемо працювати над інтуєцією та шукати ідеальну консистенцію тіста), розбиваємо в піалу та робимо омлет – так буде легше контролювати кількість рідини.
    Частину розбитих яєць починаємо додавати до трішки охолодженого тіста і знову активно перемішуємо. Спочатку буде здаватись, що тісто поводить себе досить дивно, але не лякаємось – продовжуємо!
    Додаємо яйце – вимішуємо, додали ще – вимішуємо.
    Може доведеться розбити ще два яйця. Тісто поступово буде ставати гладким та рівномірним.
    Тут ми починаємо орієнтуватись на наступну консистенцію: тісто гладке, блискуче, без комочків і, найголовніше, коли ми піднімаємо лопатку, воно починає спадати такими пласкими смужками:еклери тісто
  • Тепер найцікавіше – випічка.
    Вмикаємо духовку на 180 градусів.
    Якщо у вас є кондитерський мішок та насадка – ви знаєте що робити. Кладемо тісто в мішок, на деко кладемо пергамент для випікання і починаємо видавлювати або смужки для довгих еклерів, або робимо круглу форму профітролей. Не засмучуйтесь, якщо у вас не виходять з першого разу ідеальні форми – ми ж вчимось).
  • Далі буде покроковий урок для тих, у кого немає ані мішка, ані насадки для видавлювання тіста. Цей спосіб ну дуже не екологічний (How dare you!(C)), тому раджу на майбутнє придбати кондитерський мішок та звичайні насадки. З кожною новою порцією тіста нам доведеться змінювати імпровізований мішок та формувати його знову.
    По-перше, нам знадобиться плівка. Звичайна харчова плівка.
    Викладаємо два не надто великих шматки плівки на стіл (так, щоб один шматок заходив на інший, ми маємо отримати більш-меньш рівний квадрат), на центр плівки викладаємо 1/3 від всього тіста. еклери тісто
  • Один краєчок плівки поєднуємо з верхнім, формуючи із квадрата трикутникеклери тісто
  • Беремо знову той самий кут і ведемо його назад, звужуючи правий край плівки. Ми прагнемо сформувати звичайний конус. еклери тісто
  • І підгортаємо під низ знову той самий куточок, щоб нам не заважав. Має вийти щось таке:еклери тісто
  • Гострий кінчик відрізаємо, вичавлюємо частину тіста ближче до нього:еклери тісто
  • І видавлюємо форми на деко.
    Важливо, не притуляйте їх надто тісно одне до одного – вони будуть збільшуватись під час випікання.
  • Випікаємо при темпаратурі 180 градусів за Цельсієм з трохи відкритою духовкою, можна закріпити щілину рушником.
    Тримаємо всередині 30-35 хв.
    Еклери набудуть гарного золотистого кольру. Виймаємо із духовки, та максимально охолоджуємо при кімнатній температурі.
    photo 2020 12 31 12 03 10
  • Повторюємо весь процес доти, поки не закінчиться все тісто)
  • Заварний крем
  • Тут все просто.
    Молоко, яйця, цукор, борошно та ванілін поєднуємо в глибокій ємності та ставимо на середній вогонь. Постійно помішуємо (так, знову). Спочатку вам буде здаватись, що нічого не відбуваєтсья, але за 2-3 хвилини крем почне густішати. Не перестаємо помішувати.
    Коли побачимо перші бульбашки, варимо ще 1 хв і прибиріємо з вогню.
  • Додаємо вершкове масло та знову розмішуємо, поки воно повністю не розчиниться в кремі.
  • Готовий крем викладаємо в іншу ємність, накриваємо харчовою плівкою та охолоджуємо при кімнатній температурі.
  • Лаймовий крем – альтернатива заварному!
  • В чашу для міксера викладаємо крем-сир та просіюємо цукрову пудру.
  • Починаємо збивати на високих обертах. Додаємо лаймовий сік. збиваємо поки маса не стане пишною.
  • Викладаємо крем мішок для крему (або наші імпровізовані мішки з плівки) та кладемо в холодильник на пів години.
  • Збираємо еклери та/або профітролі
  • Тут буде декілька варіянтів, як ви можете їх подвати.
  • Класика.
    Цей спосіб зручніший для тих, у кого є насадка для видавлювання крему.
    Знизу еклера вирізаємо охайно невелику дірку:photo 2020 12 31 11 22 17 2
  • Беремо будь-який крем та видавлюємо поки не відчуємо, що еклер наповнився.photo 2020 12 31 11 22 17 3
  • Викладаємо еклер на тарілку.
  • Другий спосіб.
    Якщо є еклери з негарною верхівкою.
  • Відрізаємо тоненький шар верхівкиеклери тісто
  • Викладаємо крем згори на ту частину, де ми відрізали верхівку. Ці еклери я спеціяльно робила тим кремом, який я виклала в імпровізований мішок (як ми робили для тіста), щоб показати, що все можливо! Так, виходить неідеально, але розкажу головний секрет початківця: всі недоліки можна приховати додатковим декором – ягоди, шматки розплавленої карамелі та багато іншого. Але не зловживайте) еклери тісто
  • Шоколадний ганаш – для верхівок.
  • Нагріваємо вершки, але не даємо їм закипіти.
  • Дрібно нарізаємо, або ламаємо шоколад в глибокій ємності.
  • Додаємо гарячі вершки до шоколаду і залишаємо на 3 хв. Поки не перемішуємо!
  • Лище через 3 хв перемішуємо шоколад з вершками, поки маса не стане рівномірною.
  • Якщо ганаш вийшов надто рідким, перед декоруванням даємо йому охолонути 5 – 7 хв.
  • Раджу також додати до шоколаду щіпку меленого чілі 😉
  • Прикрашаємо еклери ганашем
  • Перевертаємо еклер, макаємо верхівку в шоколад, витягаємо, знову перевертаємо та ставимо на тарілку.
  • Посипаємо горішками, ягодами або будь-яким іншим декором на ваш смак. photo 2020 12 31 12 42 39
  • Ставимо в холодильник на ніч.
  • Я думаю, ви вже достатньо втомились, тому вже можу побажати вам смачного!

Нотатки

  • Використовуйте час на приготування раціонально.
    Поки частина еклерів випікається – починайте робити крем.
  • Якщо у вас залишились порожні еклери – не засмучуйтесь!
    Розріжте навпіл, викладіть трішки крем-сиру або вершкового масла, покладіть шматок солоної риби і ви отримаєте прекрасну солону закуску.
    Фантазуйте!
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
7 голосів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *