Пухкі, багатошарові та дуже ароматні крафіни стануть гарною альтернативою класичному рецепту великодніх пасок.
Крафін
Course: Випічка та хлібCuisine: ДомашняDifficulty: СередняПорціїна три середні крафіна
Підготовка
2
hours40
minutesЧас приготування
35
minutesПоживність
340
ккалЗагальний час приготування
3
hours15
minutesПоживність на 100 грамів:
Ккал 340
Білки 8 г
Жири 14 г
Вуглеводи 45 г
Інгредієнти
- Для опари
1 ч. л. пшеничного борошна
7 г сухих дріжджів (або 20 живих)
1 ч. л. цукру
80 г теплого молока
- Для тіста
350 г борошна
40 г вершкового масла (попередньо розтопленого)
1 ціле куряче яйце
2 жовтка
70 г цукру
Дрібка солі
- Для шарів
120-150 г вершкового масла кімнатної температури
Родзинки/курага/сушена журавлина/ будь-які горіхи
Цедра одного апельсина
Приготування
- Нагріваємо молоко до комфортної теплої температури (будьте уважними, молоко не має бути надто гарячим).
В молоко додаємо цукор, борошно та дріжджі, перемішуємо та залишаємо на 10-15 хв до появи пінки. - Жовтки та яйце збиваємо з цукром у глибокій ємкості, поки не отримаємо пишну піну.
- Просіюємо до взбитих яєць борошно, додаємо розтоплене масло (40 г) та опару.
Починаємо замішувати. Ви можете робити це як руками, так і міксером з насадкою гак, якщо є така опція.
Замішування має тривати мінімум 10 хвилин. Спочатку тісто буде дуже сильно липнути до рук, і, якщо вам буде зовсім незручно,ви можете налити трішки рослинного масла на руки.
Як зрозуміти, що тісто замішане достатньо? Воно перестане липнути до рук та стане еластичним. - Скатуємо тісто в кульку, промазуємо ємкість рослинною олією, викладаємо туди тісто, накриваємо плівкою та залишаємо в теплому місці без протягів мінімум на годину (або поки тісто не виросте вдвічі).
Як варіянт, тісто можна поставити в духовку, нагрівши її до 40-50 градусів. - Коли тісто виросте, розділяємо його на три частини та знову формуємо кульки.
Кульки залишаємо під плівкою ще на 10 хвилин. - В той час, поки тісто відпочиває під плівкою ми підготуємо начинку для шарів.
Натираємо цедру одного апельсина та додаємо її до розм’якшеного вершкового масла (150 г) та гарно перемішуємо.
Обрані родзинки заливаємо окропом та залишаємо на 10-15 хв.
Зливаємо з них воду та прибираємо зайву вологу серветками. - Просипаємо стіл борошном та починаємо розкатувати по черзі кульки. Розкатуємо тісто у великий, прямокутний та тонкий пласт. За рахунок гарного замішування, тісто гарно піддаватиметься розкатці і не буде рватися.
- На прямокутник викладаємо третину масла з цедрою та рівномірно промазуємо тісто.
Посипаємо згори родзинками та горіхами (опціонально). - Гострим ножем розрізаємо рулет вздовж, залишаючи один край нерозрізаним (приблизно 2-3 см).
- Починаємо формувати крафін, загортаючи краї, як показано на фото нижче.
Всі шари мають бути видними ззовні.
Повторюємо цей процес з усіма кульками. - Поміщаємо крафіни в форми для випікання.
Якщо у вас є спеціяльні паперові форми дл випікання пасок – вони підійдуть ідеально!
Але, якщо немає таких, ви так само можете зробитим їх зі звичайного пергаменту.
Крафіни накриваємо харчовою плівкою та знову ставимо у тепле місце, поки вони не виростуть вдвічі. В мене це зайняло півтори години. У вас вони можуть підніматись як швидше, так і повільніше. Словом, спостерігайте 😉! - Коли побачите, що крафіни виросли достатньо, ставимо їх у попередньо розігріту на 200 градусів за Цельсієм духовку та випікаємо так перші 10 хв.
Потім зменшуємо температуру до 170 градусів за Цельсієм та накриваємо крафіни фольгою.
Печемо ще 20-25 хв. - Виймаємо та повністю охолоджуємо.
За бажанням можна присипати цукровою пудрою чи полити розтопленим шоколадом. - Смачного!
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
8 голосів
Останні коментарі