Крамбл

Яблучний крамбл

Рецепт на випадок, якщо у вас лежить забагато яблук, а просто їсти їх ви вже втомились 😄

Яблучний крамбл

Recipe by ГанниCourse: ДесертиCuisine: ДомашняDifficulty: Легко
Порції

4

порції
Підготовка

30

minutes
Час приготування

1

hour 
Поживність

250

ккал
Загальний час приготування

1

hour 

30

minutes

Поживність на 100 грамів:
Ккал 250
Білки 2 г
Жири 15 г
Вуглеводи 20 г (з них 10 г цукру)

Інгредієнти

  • Яблучна начинка
  • 4 яблука улюбленого сорту

  • 50 г вершкового масла

  • 40 г цукру або будь-якого цукрового замінника

  • Дрібка мускатного горіху

  • Кориця за смаком

  • 3 ст. л. міцного алкоголю: ром/бренді/коньяк (опціонально)

  • Сік половини лимону

  • Тісто
  • 100 г борошна

  • 100 г охолодженого вершкового масла

  • 40 г цукру або цукрового замінника

  • Дрібка меленого імбиря (опціонально)

Приготування

  • Тісто
  • Спочатку покладіть вершкове масло в морозильник на 20-30 хв.
  • В глибокій ємкості поєднуємо борошно з цукром (або з замінником) та імбирем, нарізаємо гарно охолоджене вершкове масло маленькими кубиками та вкидаємо до борошна.
  • Починаємо руками замішувати тісто. Спочатку тісто буде дуже крихким, але коли масло почне потроху танути від тепла ваших рук, тісто почне збиратися до купи (але не даємо тісту сильно грітися!).
    Вам потрібна гладка, міцна, однорідна маса.
  • Тісто викладаємо на харчову плівку або пергамент, трішки розкатуємо руками та ховаємо в морозилку на 30 хв.
  • Поки тісто охолоджується почнемо підготовлювати начинку.
  • Начинка
  • Чистимо від шкірки 3 яблука та нарізаємо кубиками або скибками.
  • У пательні розтоплюємо вершкове масло, всипаємо цукор або його замінник, мускатний горіх та корицю. Гарно перемішуємо.
  • Викладаємо нарізані яблука на пательню та карамелізуємо на середньому вогні.
  • Через 5-7 хв після того, як виклали яблука на пательню, додайте сік лимону та, якщо хочете, алкоголь.
    Залишаємо ще на 5-10 хв на маленькому вогні та чекаємо поки випарується весь алкоголь.
  • Збираємо
  • Вмикаємо духовку на 170 градусів за Цельсієм.
  • До карамелізованих яблук натираємо на велику терку ще одне свіже, очищене яблуко.
  • Якщо ваша пательня витримує нагрівання в духовці – сміливо продовжуйте процес приготування в ній. Якщо ж ні – перекладаємо яблука до форми для запікання.
  • Охолоджене тісто дістаємо з морозилки та натираємо на велику терку згори на яблука.
  • Рівномірно розподіляємо шматочки тіста по формі та ставимо в розігріту духовку на 50-60 хв.
    Орієнтуємось на гарну золотисту скоринку.
  • Дістаємо, трішки охолоджуємо та подаємо (можна згори додати кульку ванільного морозива 🤤).
  • Смачного!

Нотатки

  • Яблука – лише один із багатьох варіянтів для цієї страви.
    Спробуйте також зробити крамбл з персиками. абрикосами, сливами або ягодами!
    Тільки врахуйте, що час карамелізації треба скорочувати вдвійчі, через міцність фруктів.
    А у випадку з ягодами карамелізація взагалі не потрібна. Сміливо викладайте їх до улюбленої форми для запікання та притрушуйте одразу згори тістом.
  • Сире тісто можна зберігати в морозильці близько місяця, тому раджу запастися ним досхочу і експерементувати влітку з свіжими фруктами та ягодами 😄
  • Цукор в цьому рецепті несе дві ролі – підсолоджувача та створення хрумкої текстури в тісті.
    Сміливо заміняйте його на ваш улюблений цукрозамінник з розсипною цукорною текстурою (я беру ерітрітол) та насолоджуйтесь десертом з насиченим смаком і без зайвого цукру.
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
7 голосів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *