Універсальний рецепт для подальших експериментів. Буде дуже смачно, навіть якщо приготуєте у звичайній пательні 😉
Вок з рисом та куркою
Course: Гарніри, М’ясоCuisine: АзійськаDifficulty: середня4
порції20
minutes20
minutes130
ккал40
minutesПоживність на 100 грамів:
Ккал 130
Білки 8 г
Жири 3 г
Вугдеводи 16 г
Інгредієнти
4 свіжих яйця
2 середні морквини
1 невеликий цукіні або кабачок
1 середня цибулина
1 великий солодкий перець
По 1/2 ст.л. дрібно нарубаного часнику, свіжого імбиру, свіжого гострого перцю та свіжої кінзи або петрушки
2 невеликі курячі грудинки
250 г улюбленого рису (я використовую довгий пропарений)
1/2 пучка свіжої зеленої цибулі
Соєвий соус
4 ч.л. білого та/або чорного кунжуту
200 мл бульону для рамену, рецепт якого знайдете тут (лінк)
Соус теріякі
Соус вустричний
Олія кунжутна
Олія соняшникова
1/2 невеликого лимону
Мед
Сіль
Копчена паприка
Приготування
- Варимо рис.
У середню каструлю наливаємо 1,5 л води, всипаємо 1 ч.л. солі, доводимо до кипіння. Всипаємо рис та добре перемішуємо. Варимо до 20 хвилин (залежить від того який рис ви обрали 🙂) на середньому вогні, періодично помішуючи. Рис має бути готовий на 90% (вже не сирий але при цьому щільний та не розварений… “альденте” 😉). Відкидаємо його на сито та добре промиваємо під протічною холодною водою. Відставляємо, аби рештки води повністю стекли. - Готуємо кисло-солодкий соус.
Для цього у глибокій мисці змішуємо по 3 ст.л. густого теріякі та вустричного соусу, 1 ст.л. меду та сік лимону. Постійно помішуючи вливаємо 100-150 мл соняшникової олії (залежить від насиченості смаку теріякі та вустричного соусу). Відставляємо в прохолодне місце. - Куряче філе за необхідності зачищаємо від зайвого жиру, жилок та хрящиків. Злегка солимо, натираємо копченою паприкою та збризкуємо олією.
- Пательню добре розігріваємо, кладемо в неї пергамент, на пергамент кладемо грудинку та смажимо на середьо-великому вогні по 3-4 хвилини з кожного боку. Має добре підрум’янитись ззовні, але при цьому лишитись не просмаженою на 1/4 всередині.
- Даємо трохи охолонути та нарізаємо довгими тоненькими смужками.
- На велику пательню для омлету наливаємо трошки соняшникової олії, нагріваємо та вливаємо збиті із дрібкою солі яйця, рівномірно розподіляючи по всій поверхні.
- Смажимо на невеликому вогні 1-2 хвилини, накриваємо кришкою та відставляємо, аби пропарився.
- Овочі миємо, чистимо та нарізаємо довгою тоненькою соломкою.
Зелену цибулю добре промиваємо, обсушуємо і також нарізаємо. - Тепер все відбуватиметься дуже швидко, і це – запорука успіху 😉
- На сковороду для воку наливаємо по 2 ст.л. кунжутної та соняшникової олії, добре нагріваємо, всипаємо гостру суміш (часник, імбир, перець та петрушку), обсмажуємо 10-15 секунд.
- Додаємо моркву та цибулю, смажимо 1 хвилину, періодично помішуючи.
- Додаємо перець та смажимо ще хвилину.
- Додаємо курку, кабачок, по 4 ст.л. кисло-солодкого та соєвого соусів, кунжут, обсмажуємо півхвилинки.
- Зверху насипаємо рис та, не перемішуючи, додаємо бульйон для рамену (можна використати просто курячий).
- Коли бульйон закипає, перемішуємо один раз.
Лишаємо на вогні, поки рис не всотає весь бульйон. Ще раз перемішуємо. - Тим часом дістаємо омлет зі сковороди, скручуємо трубочкою та нарізаємо. Мають вийти довгі смужки до 5 мм завширшки.
- В глибоку миску гіркою викладаємо гарячий вок, по краю – омлет, зелену цибулю, трішки кунжуту.
Окремо можна подати решту кисло-солодкого соусу, аби кожен довів собі за смаком. - Смачного!
Нотатки
- В процесі пиготування дуже важливо слідкувати, аби температура пательні була стабільно високою.
- Зверніть увагу, що вихід однієї порції близько 500 г, тож якщо використовуєте звичайну невелику пательню, раджу робити не більше 1-2 порцій за раз.
- Так само можна приготувати вок, використавши замість рису улюблену локшину або фунчозу. Замість курки можна використати свинину, яловичину, рибу, креветки, гриби та/або тофу. Не обмежуйте уяву 😉
Останні коментарі