Вок

Вок з рисом та куркою

Універсальний рецепт для подальших експериментів. Буде дуже смачно, навіть якщо приготуєте у звичайній пательні 😉

Вок з рисом та куркою

Recipe by БогданаCourse: Гарніри, М’ясоCuisine: АзійськаDifficulty: середня
Порції

4

порції
Підготовка

20

minutes
Час приготування

20

minutes
Поживність

130

ккал
Загальний час приготування

40

minutes

Поживність на 100 грамів:
Ккал 130
Білки 8 г
Жири 3 г
Вугдеводи 16 г 

Інгредієнти

  • 4 свіжих яйця

  • 2 середні морквини

  • 1 невеликий цукіні або кабачок

  • 1 середня цибулина

  • 1 великий солодкий перець

  • По 1/2 ст.л. дрібно нарубаного часнику, свіжого імбиру, свіжого гострого перцю та свіжої кінзи або петрушки

  • 2 невеликі курячі грудинки

  • 250 г улюбленого рису (я використовую довгий пропарений)

  • 1/2 пучка свіжої зеленої цибулі

  • Соєвий соус

  • 4 ч.л. білого та/або чорного кунжуту

  • 200 мл бульону для рамену, рецепт якого знайдете тут (лінк)

  • Соус теріякі

  • Соус вустричний

  • Олія кунжутна

  • Олія соняшникова

  • 1/2 невеликого лимону

  • Мед

  • Сіль

  • Копчена паприка

Приготування

  • Варимо рис.
    У середню каструлю наливаємо 1,5 л води, всипаємо 1 ч.л. солі, доводимо до кипіння. Всипаємо рис та добре перемішуємо. Варимо до 20 хвилин (залежить від того який рис ви обрали 🙂) на середньому вогні, періодично помішуючи. Рис має бути готовий на 90% (вже не сирий але при цьому щільний та не розварений… “альденте” 😉). Відкидаємо його на сито та добре промиваємо під протічною холодною водою. Відставляємо, аби рештки води повністю стекли.
  • Готуємо кисло-солодкий соус.
    Для цього у глибокій мисці змішуємо по 3 ст.л. густого теріякі та вустричного соусу, 1 ст.л. меду та сік лимону. Постійно помішуючи вливаємо 100-150 мл соняшникової олії (залежить від насиченості смаку теріякі та вустричного соусу). Відставляємо в прохолодне місце.
  • Куряче філе за необхідності зачищаємо від зайвого жиру, жилок та хрящиків. Злегка солимо, натираємо копченою паприкою та збризкуємо олією.
  • Пательню добре розігріваємо, кладемо в неї пергамент, на пергамент кладемо грудинку та смажимо на середьо-великому вогні по 3-4 хвилини з кожного боку. Має добре підрум’янитись ззовні, але при цьому лишитись не просмаженою на 1/4 всередині.
  • Даємо трохи охолонути та нарізаємо довгими тоненькими смужками.
  • На велику пательню для омлету наливаємо трошки соняшникової олії, нагріваємо та вливаємо збиті із дрібкою солі яйця, рівномірно розподіляючи по всій поверхні.
  • Смажимо на невеликому вогні 1-2 хвилини, накриваємо кришкою та відставляємо, аби пропарився.
  • Овочі миємо, чистимо та нарізаємо довгою тоненькою соломкою.
    Зелену цибулю добре промиваємо, обсушуємо і також нарізаємо.
  • Тепер все відбуватиметься дуже швидко, і це – запорука успіху 😉
  • На сковороду для воку наливаємо по 2 ст.л. кунжутної та соняшникової олії, добре нагріваємо, всипаємо гостру суміш (часник, імбир, перець та петрушку), обсмажуємо 10-15 секунд.
  • Додаємо моркву та цибулю, смажимо 1 хвилину, періодично помішуючи.
  • Додаємо перець та смажимо ще хвилину.
  • Додаємо курку, кабачок, по 4 ст.л. кисло-солодкого та соєвого соусів, кунжут, обсмажуємо півхвилинки.
  • Зверху насипаємо рис та, не перемішуючи, додаємо бульйон для рамену (можна використати просто курячий).
  • Коли бульйон закипає, перемішуємо один раз.
    Лишаємо на вогні, поки рис не всотає весь бульйон. Ще раз перемішуємо.
  • Тим часом дістаємо омлет зі сковороди, скручуємо трубочкою та нарізаємо. Мають вийти довгі смужки до 5 мм завширшки.
  • В глибоку миску гіркою викладаємо гарячий вок, по краю – омлет, зелену цибулю, трішки кунжуту.
    Окремо можна подати решту кисло-солодкого соусу, аби кожен довів собі за смаком.
  • Смачного!

Нотатки

  • В процесі пиготування дуже важливо слідкувати, аби температура пательні була стабільно високою.
  • Зверніть увагу, що вихід однієї порції близько 500 г, тож якщо використовуєте звичайну невелику пательню, раджу робити не більше 1-2 порцій за раз.
  • Так само можна приготувати вок, використавши замість рису улюблену локшину або фунчозу. Замість курки можна використати свинину, яловичину, рибу, креветки, гриби та/або тофу. Не обмежуйте уяву 😉
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
3 голосів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *