Піде
Course: ЗакускиCuisine: Турецька6
порцій2
hours2
hours300
kcal4
hoursТурки мені казали, шо це типу як піца, але простіше. А як на мене – це ще й значно різноманітніше. Ну і звісно до безтями смачно 😉 Сьогодні зробимо із м’ясом, гарбузом, картоплею, томатами й сиром 😋
Інгредієнти
- Тісто:
Борошно 500г
Вода 300г
Оливкова олія 20г
Сіль 10г
Дріжджі сухі 6г
Цукор 5г
- Начинка:
Улюблене м’ясо (філе баранини, свинини, яловичини чи курки) 600г
Солодкий щільний гарбуз 600г
Солодкий щільний гарбуз 600г
Стиглі червоні невеликі томати 6 шт
Улюблений сир (я юзав ірландський чеддер 😉) 600г
Оливкова олія
Сіль, перець та улюблені спеції за смаком
Вершкове масло 100г
Улюблена зелень (в мене – кінза) – пучок
Приготування
- Тісто:
- У глибокій мисці змішуємо теплу воду, цукор та дріжджі. Даємо постояти 10-15 хв.
- Додаємо сіль, борошно, олію та вимішуємо до однорідної маси. Накриваємо харчовою плівкою або кришкою та лишаємо на пів години.
- Знімаємо плівку та робимо “розтягування та перегортання”. Для цього змоченою у воді рукою беремо край тіста, розтягуємо та накладаємо зверху. Повторюємо цей процес з решти трьох сторін (наче ми складаємо коверт) та перегортаємо тісто.
Накриваємо кришкою чи плівкою та лишаємо відпочити. - Ще двічи повторюємо процес “розтягування та перегортання” щопівгодини.
- Після чого розділяємо тісто на 6 рівних частин, формуємо кульки, присипаємо борошном, накриваємо рушником або плівкою та лишаємо в прохолодному місці (можна поставити в холодильник 😉) для “дозрівання” щонайменше на дві години.
- Начинка:
- Гарбуз та картоплю миємо (гарбуз можна розрізати на чверті), запікаємо в духовці при 180°С приблизно 1,5 години (аби стали відчутно м’якими) та даємо трохи охолонути.
- Чистимо, картоплю натираємо, а гарбуз розламуємо на невеличкі шматки.
- М’ясо нарізаємо невеличким кубіком та маринуємо у солі, спеціях та олії.
- Томати миємо, обсушуємо та нарізаємо кубіком.
- Сир натираємо.
- Збираємо та готуємо Піде:
- Зелень промиваємо, обсушуємо та дрібно рубимо.
- Готове тісто (кожну кульку окремо) тоненько розкачуємо, злегка присипаючи борошном та надаючи овальної форми. Перекладаємо на деко для запікання.
- Зверху на тісто викладаємо натерту картоплю, шматочки гарбуза, м’ясо, томати й сир.
- Підгортаємо краєчки тіста та защипуємо “носики”, аби вийшов “човник”.
- Запікаємо піде в духовці, попередньо розігрітій до 220 °С, протягом 15-20 хвилин (тісто й сир мають добре пудрум’янитись).
- Виймаємо з духовки, перекладаємо на дерев’яну дошку, змащуємо краї тіста вершковим маслом, даємо трохи охолонути, посипаємо зеленню та нарізаємо.
Їмо руками 🤗 - Смачного!
Нотатки
- Tips:
Готові кульки тіста можна заморозити, вби використати пізніше. Для цього просто загорніть їх у харчову плівку та покладіть у морозилку. Розморожувати краще у холодильнику 😉 - Є купа варіянтів начинки:
-просто із сиром;
-різні запечені овочі (баклажан, перець та ін);
-із сиром, помідором та яйцем (наприкінці запікання зверху на сир та помідори вбиваєте свіже куряче яйце);
-фета із томатами та м’ятою;
-різні ковбаси, сосиски та копчене м’ясо;
-риба та морепродукти…
Єдине обмеження – ваша уява 😉
Останні коментарі