Піде

Піде

Піде

Recipe by БогданаCourse: ЗакускиCuisine: Турецька
Порції

6

порцій
Підготовка

2

hours 
Час приготування

2

hours 
Поживність

300

kcal
Загальний час приготування

4

hours 

Турки мені казали, шо це типу як піца, але простіше. А як на мене – це ще й значно різноманітніше. Ну і звісно до безтями смачно 😉 Сьогодні зробимо із м’ясом, гарбузом, картоплею, томатами й сиром 😋

Інгредієнти

  • Тісто:
  • Борошно 500г

  • Вода 300г

  • Оливкова олія 20г

  • Сіль 10г

  • Дріжджі сухі 6г

  • Цукор 5г

  • Начинка:
  • Улюблене м’ясо (філе баранини, свинини, яловичини чи курки) 600г

  • Солодкий щільний гарбуз 600г

  • Солодкий щільний гарбуз 600г

  • Стиглі червоні невеликі томати 6 шт

  • Улюблений сир (я юзав ірландський чеддер 😉) 600г

  • Оливкова олія

  • Сіль, перець та улюблені спеції за смаком

  • Вершкове масло 100г

  • Улюблена зелень (в мене – кінза) – пучок

Приготування

  • Тісто:
  • У глибокій мисці змішуємо теплу воду, цукор та дріжджі. Даємо постояти 10-15 хв.
  • Додаємо сіль, борошно, олію та вимішуємо до однорідної маси. Накриваємо харчовою плівкою або кришкою та лишаємо на пів години.
  • Знімаємо плівку та робимо “розтягування та перегортання”. Для цього змоченою у воді рукою беремо край тіста, розтягуємо та накладаємо зверху. Повторюємо цей процес з решти трьох сторін (наче ми складаємо коверт) та перегортаємо тісто.
    Накриваємо кришкою чи плівкою та лишаємо відпочити.
  • Ще двічи повторюємо процес “розтягування та перегортання” щопівгодини.
  • Після чого розділяємо тісто на 6 рівних частин, формуємо кульки, присипаємо борошном, накриваємо рушником або плівкою та лишаємо в прохолодному місці (можна поставити в холодильник 😉) для “дозрівання” щонайменше на дві години.
  • Начинка:
  • Гарбуз та картоплю миємо (гарбуз можна розрізати на чверті), запікаємо в духовці при 180°С приблизно 1,5 години (аби стали відчутно м’якими) та даємо трохи охолонути.
  • Чистимо, картоплю натираємо, а гарбуз розламуємо на невеличкі шматки.
  • М’ясо нарізаємо невеличким кубіком та маринуємо у солі, спеціях та олії.
  • Томати миємо, обсушуємо та нарізаємо кубіком.
  • Сир натираємо.
  • Збираємо та готуємо Піде:
  • Зелень промиваємо, обсушуємо та дрібно рубимо.
  • Готове тісто (кожну кульку окремо) тоненько розкачуємо, злегка присипаючи борошном та надаючи овальної форми. Перекладаємо на деко для запікання.
  • Зверху на тісто викладаємо натерту картоплю, шматочки гарбуза, м’ясо, томати й сир.
  • Підгортаємо краєчки тіста та защипуємо “носики”, аби вийшов “човник”.
  • Запікаємо піде в духовці, попередньо розігрітій до 220 °С, протягом 15-20 хвилин (тісто й сир мають добре пудрум’янитись).
  • Виймаємо з духовки, перекладаємо на дерев’яну дошку, змащуємо краї тіста вершковим маслом, даємо трохи охолонути, посипаємо зеленню та нарізаємо.
    Їмо руками 🤗
  • Смачного!

Нотатки

  • Tips:
    Готові кульки тіста можна заморозити, вби використати пізніше. Для цього просто загорніть їх у харчову плівку та покладіть у морозилку. Розморожувати краще у холодильнику 😉
  • Є купа варіянтів начинки:
    -просто із сиром;
    -різні запечені овочі (баклажан, перець та ін);
    -із сиром, помідором та яйцем (наприкінці запікання зверху на сир та помідори вбиваєте свіже куряче яйце);
    -фета із томатами та м’ятою;
    -різні ковбаси, сосиски та копчене м’ясо;
    -риба та морепродукти…
    Єдине обмеження – ваша уява 😉
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
2 голосів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *