Солона карамель – легке і швидке у приготуванні доповнення до ваших солодких страв. Ви зможете як намащувати її на сирники, млинці чи оладки, так і завершувати складні десерти типу брауні, чізкейку чи використовувати як начинку до капкейків. Все на ваш розсуд та смак.
Солона карамель
Course: Uncategorized, Десерти, КремиCuisine: Європейська кухняDifficulty: ЛегкоОб'єм
540
грамівПідготовка
5
minutesЧас приготування
15
minutesПоживність
270
kcalЗагальний час
30
minutesПоживність на 100 грамів:
Ккал 270
Білки 0.7 г
Жири 17 г
Вугдеводи 16 г (з них цукру 15 г)
Інгредієнти
300 г цукру
200 мл вершків 33% жирності
100 г вершкового масла
Морська сіль за смаком
Приготування
- Беремо каструлю або сотейник з товстим дном – це важливо. Завдяки товстому дну, цукор, та карамель в цілому, буде рівномірно плавитися та не буде надто сильно приставати до дна.
- Ставимо ємність на середній вогонь. Висипаємо цукор і чекаємо поки він почне плавитись. Головне на цьому етапі не розмішувати цукор надто часто та сильно. Якщо ви бачите, що в одному місці ємності цукор повністю розплавився, а в іншому ще є білі острівки – обережно дерев’яною лопаткою рівномірно розподіляємо цукор.
Чекаємо, поки цукор не розплавиться повністю, даємо йому трішки закипіти. В цей момент бачимо, що він набув гарнющого бурштинового кольору, і, якщо ми гарнесенько окунем дерев’яну лопатку у розплавлену масу і піднімемо її, рідина буде повільно спускатись з лопатки тоненькою, трішки густою струйкою. Це те, що нам потрібно. - Через 3-5 хвилин, як ми закинули цукор до нашої ємності, ставимо на маленький вогонь в іншій ємності 200 грамів найжирніших вершків (33%). В цей час чекаємо, поки вершки прогріються, але не закиплять. Вимикаємо.
- У гарячий, розплавлений цукор бурштинового кольору повільно!, тоненькою! струйкою додаємо гарячі вершки, активно помішуючи цукор. Тут буде головне – все почне активно та страшно вирувати, але ми не боїмося та стоїмо до кінця. Все заспокоїться і буде поводити себе спокійно. Але обережніше з руками!
- Після того, як ми вилили останні вершки до цукру і перечекали все вирування, доводимо масу до кипіння і тримаємо на вогні 1-2 хвилини (якщо дасте їй кипіти довше, маса після охолодження буде твердішою).
- Вимикаємо вогонь.
- Додаємо 100 грамів вершкового масла та активно і гарнесенько все розмішуємо. На виході маємо таку текстуру.
- Як тільки ми бачимо, що вершкове масло гарно і рівномірно змішалося із цукрово-вершковою сумішшю, ми додаємо морську сіль і ще раз розмішуємо.
- Даємо ще хвилин 10 охолонути і розливаємо в баночки.
- Смачного!
Нотатки
- Якщо кармель після повного охолодження стала надто твердою, ви завжди можете її трішки розплавити на водяній бані або поставити у мікрохвильову піч і далі додавати до ваших страв.
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
1 голосів
Останні коментарі