Тарт з рікоттою, інжиром та блакитним сиром

Тарт з рікоттою, інжиром та блакитним сиром

Для початку поговоримо в цілому про тарти. Основа для тарта – корж із пісочного холодного тіста, рецепт якого ми розберемо з вами в першу чергу. А начинка… начинка цілком залежить від вашої фантазії. Хочете просто закинути сезонні ягоди на корж? Будь ласка. Хочете залити сирним кремом? Так а чому ж ні? Може, залити прекрасним шоколадним ганашем або лимонним курдом? Все що забажаєте! 

Тарт з рікоттою, інжиром та горгондзолою

Recipe by ГанниCourse: Десерти, СезонніCuisine: Європейська кухняDifficulty: середня
Порції

6

порцій
Підготовка

1

hour 
Час приготування

40

minutes
Поживність

280

kcal
Загальний час приготування

1

hour 

40

minutes

Інше достоїнство тартів в тому, що заготовки для коржа ви можете один раз зробити з запасом і до місяця зберігати його в морозилці і діставати кожного разу, коли хочеться зробити швидкий та легкий десерт. 
Або просто нарізати заморожене тісто будь-якої форми і зробити за 10 хвилин смачне печиво до чаю. 
Але, повернемося саме до нашого тарту з інжиром. 

Поживність на 100 грамів:
Ккал 280
Білків 10 г
Жирів 13 г
Вуглеводів 27 г (з них цукру 5 г)

Інгредієнти

  • Для пісочного сабле
  • 160 гр вершкового масла

  • 60 гр цукрової пудри

  • Щіпка солі

  • 50 г мигдального або фундучного борошна (опціонально, можете замінити тією самою кількістю звичайного борошна)

  • 400 г борошна

  • 1 велике або 2 середніх яйця

  • Для начинки
  • 200 гр рікоти

  • 200 гр кисломолочного сиру будь-якої жирності

  • 6-8 шт інжиру

  • 50-70 г горгондзоли

  • Гілочка розмарину

  • 20-30 г будь-яких свіжих ягід

  • Будь-який мед для подачі

Приготування

  • Сабле
  • Дуже холодне вершкове масло нарізаємо кубиками.
  • Сухі інгредієнти, а саме, борошно, цукрову пудру, щіпку солі та порізане масло кидаємо в глибоку ємність і змішуємо. Цей процес краще робити міксером (ручним чи великим) але на малій швидкості, щоб не нагрівати масло. 
    Звичайно можна змішувати руками, але руки мають бути так само холодними.
  • Як тільки, після певного часу замішування, ми отримали  однорідну крошку із масла та борошна ми додаємо яйця. І знову вимішуємо до поки не отримаємо пружну рівномірну массу.
  • Готове тісто ділимо на 2 або 3 частини. Якщо ваша форма для запікання маленька (діаметр 18 см) – діліть на 3 частини, якщо ж велика (25 см) – на 2.
  • Кожну частину тіста накриваємо пергаментом або харчовою плівкою з двох боків і починаємо між цими шарами його розкачувати (без додавання борошна)
    товщина тіста має бути 1- 1.5 см.
    photo 2020 10 20 09 16 33photo 2020 10 20 09 16 33 2
  • Розкатані пласти тіста ховаємо в холодильник мінімум на 30 хвилин. 
  • Після того, як тісто добряче охололо ми починаємо підготовувати наші форми для того, щоб запобігти можливого прилипання тіста до неї. Для цього ми робимо французьку сорочку – спочатку змащуємо форму вершковим маслом, після того посипаємо гарненько борошном та рівномірно даємо йому розподілитися по всій формі, як на фото. photo 2020 10 20 09 16 32
  • Після цього викладаємо розкатане та охолоджене тісто на форму для випікання, обрізаючи чи доповнюючи нерівномірні покриті бортики. Воно може бути схожим на Франкенштейна, але це не страшно, тому що це все буде заховане начинкою. Головне – міцно скріпити усі шматки, де ви доповнювали тісто. 
    Гарненько протикаємо виделкою тісто.
  • Ставимо форму з тістом в морозилку на 10 хв.
  • Починаємо розігрівати духовку на 160-170 градусів.
    Поки духовка розігрівається підготовлюємо груз для тіста.
    Для чого це потрібно? Не дивлячись на те, що ми вже зробили проколи виделкою на тісті, воно все ще може трішки надуватися від температури, а краї тіста з бортиків можуть трішки поповзти вниз. Саме для цього, перші 15 хвилин ми будемо випікати тісто із грузом, який буде ці все процеси стримувати. 
  • Для грузу ми беремо будь-яку сипучу крупу або бобові: рис, гречка, сочевиця, нут.
    На тісто зверху кладемо шар пергаменту або фольги. Насипаємо крупу або бобові і ще одним шаром обережно закриваємо (щоб не підсмажити крупу).photo 2020 10 20 10 56 12
  • Таку конструкцію ставимо на 15 хвилин в духовку. За цей час тісто набуде своєї форми та остаточно її закріпить. 
  • В ці 10 хвилин, поки випікається тісто підготовуємо начинку. Змішуємо рікоту та м’який сир. Можемо додати за смаком цукру, але це опціонально. Особисто для мене вистачає цукру, який є в інжирі і додаткова солодкість не перебиває яскравий смак блакитного сиру.
    Важливо! Якщо ви робите тарт у малій формі (18 см діаметр) кількість сирної начинки можна скоротити в 1.5- 2 рази.
  • Інжир нарізаємо будь-якої форми. Я нарізала кружечками.
  • Нарізаємо кубиками блакитний сир або розламуємо руками на невеликі шматки.
  • Через 15 хвилин дістаємо тісто із духовки та прибираємо наш груз.
    Зверху на тісто спочатку виклажаємо нашу сирну масу, потім інжир і на завершення зверху блакитний сир.
  • Знову ставимо в духовку на 20 – 25хвилин.
    Ідентифікатор готовності – інжир пустив сік, він почав розтікатися, а бортики сабле набули гарного золотистого кольору. 
  • Дістаємо з духовки тарт і даємо йому повністю охолонути.
    Якщо почати нарізати ще теплий тарт, він почне розпадатися через ще м’ягкий сир та сік інжиру. Тому, охолоджуємо його мінімум 2 години, як би сильно нам не хотілося його скуштувати. 
    Через 2 години, після повного охолодження дістаємо тарт із форми і подаємо його. 
  • Прикрашаємо зверху листочками свіжого розмарину, сезонними ягодами та поливаємо медом.
  • Смачного!
Натисніть, щоб оцінити цей рецепт!
3 голосів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *